مزایا و معایب آموزش مجازی

مدیر کل 50939 بازدید
مزایا و معایب آموزش مجازی

هر سیستمی هر چند پرکاربرد و پرطرفدار مزایا و معایبی دارد. مزایا و معایب آموزش مجازی از جمله موضوعاتی است که این روزها مورد توجه زیادی قرار گرفته است .

شیوع ویروس کرونا در این روزها باعث گردیده آموزش مجازی و آنلاین بیشتر آموزشهای کشور را به طور ناخواسته در بر گیرد.

دانش آموزان، دانشجویان، اساتید و موسسات هم دست به دامن نرم افزارهای آموزش مجازی و ویدئوکنفرانس ها شده اند.

یادگیری مبتنی بر وب معمولا تحت عنوان eLearning یا یادگیری آنلاین یاد می شود. این اساسا شامل یادگیری آنلاین از طریق دوره هایی است که در اینترنت ارائه می شود. ایمیل، سخنرانی های زنده و کنفرانس ویدیویی از طریق شبکه امکان پذیر است.

در واقع باید گفت چاره ای جز این نیست اگر آموزش مجازی نبود همه مدارس و دانشگاهها تعطیل می شد و علم و تحصیل نه تنها در ایران بلکه در کل دنیا به خاطر کرونا تعطیل می گردید و این نشانگر اهمیت فضای مجازی است.

البته فضای مجازی فقط مختص آموزش نیست و خریدها، انجام امور بانکی و تقریبا بیشتر کارها را می شود با آن انجام داد و در این روزها به داد مردم رسیده است.

ولی عدم آشنایی مردم و نداشتن سواد رسانه ای باعث ایجاد مشکلاتی برای کاربران شده است.

اما باید کرونا را فرصتی دانست و از آن استفاده نمود تا دولت در زمینه توسعه زیرساخت های آموزش مجازی و برطرف کردن مشکلات آن اقدامات لازم را انجام دهد . اما در اینجا برخی از مزایا و معایب مشکلات آموزش مجازی می پردازیم البته در این خصوص نظرات متفاوتی وجود دارد.

مزایا و معایب آموزش مجازی

معایب و مشکلات آموزش مجازی

  • اینترنت

اینترنت یکی از چالشها و معایب آموزش مجازی است و نبود یک بستر مناسب، استفاده از خیلی از برنامه ها را ناممکن یا کیفیت استفاده از آنرا کاهش داده است.

اگر وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم می خواهند در زمینه آموزش مجازی فعالیت کنند در درجه اول باید اینترنت را به نقطه ای برسانند که همه بتوانند به نحو مطلوبی از آن استفاده نمایند.

با توجه به همه گیری ویروس کرونا آموزش مجازی باید خیلی سریع در بین دانش آموزان و معلمان مورد استفاده قرار می گرفت و این امر باعث شد با توجه به تازگی این موضوع دانشجویان و دانش آموزان آشنایی کافی با نرم افزارها نداشته باشند. و پیچیدگی برخی از برنامه ها و نرم افزارها و آشنایی فنی و تکنیکی با آنها بر این مشکل افزوده است. و معلم ها ترجیح داده که کلاسهای خود را از طریف شبکه های اجتماعی پیگیری نمایند.

  • نبود امکانات و فضای مناسب

برخی از والدین و دانش‌آموزان وسایل و تجهیزات مورد نیاز ازجمله موبایل و تبلت، سیستم کامپیوتری و …برای آموزش در فضای مجازی را ندارند و باتوجه ‌به وضعیت اقتصادی موجود امکان تهیه آن را نیز ندارند که این خود یکی از مشکلات است. همچنین فضای مناسب برای آموزش در بسیاری از خانواده ها وجود نداشته و همین موضوع شرکت در کلاس‌ها را با چالش روبرو خواهد کرد.

  • دور شدن از فضای آموزش و کار گروهی(کاهش انگیزه تحصیلی)

حضور در مدرسه و فضای آموزش و کارگروهی برای دانش آموزان نوعی تنوع محسوب می شود و وقتی دانش آموزان از این فضا دور شوند انگیزه آنها برای تحصیل کاهش پیدا می کند . همچنین برخی از دروس

کاهش انگیزه تحصیلی یکی از مهم‌ترین تهدیدات آموزش فضای مجازی است همچنین دور شدن از آموزش و کار گروهی نیز می‌تواند یک تهدید باشد همچنین برخی از دروس استاد محور است و به همین خاطر باعث کاهش فهم استاد از فهم دانشجو می‌گردد و فهم و استاد از فهم دانش‌آموز کم می‌شود که یک تهدید اساسی است.

  • تنبلی دانش آموزان

این نوع آموزش برای دانش‌آموزان خستگی‌آور بوده و باعث دل زدگی آنها می شود. ایجاد تنبلی، عدم تحرک باعث تغییر سبک زندگی دانش آموزان و فراگیران شده که این خود یکی از مشکلات آموزش مجازی می باشد.

  • کم شدن آستانه تحمل خانواده ها

با آموزش مجازی اکثر خانواده ها درگیر فرایند آموزش شده و تقریبا اموزش دانش آموزان را بدست گرفته اند بخصوص خانواده هایی که بچه های آنها در مقطع ابتدایی تحصیل می کنند. آموزش به این دانش آموزان واقعا سخت بوده و آستانه تحمل خانواده ها پایین می آید

  • عدم تمرکز بر روی صفحه نمایش ها

برای بسیاری از دانشجویان ، یکی از بزرگترین چالشهای یادگیری آنلاین ، مبارزه با تمرکز روی صفحه برای مدت طولانی است. با یادگیری آنلاین ، این شانس نیز برای دانشجویان فراهم می شود که به راحتی توسط رسانه های اجتماعی یا سایت های دیگر منحرف شوند.

گاهی اوقات دانش آموزان به دلیل خمیده ماندن در مقابل صفحه نمایش دچار  مشکلات جسمی می شوند.

مزایا و معایب آموزش مجازی

مزیت‌های آموزش‌های مجازی

  •  افزایش فراگیری

اولین مزیت یادگیری کلاس مجازی این است که دانش آموزان خجالتی اضطرابی را که ممکن است با بالا بردن دست در یک کلاس واقعی با سایر دانش آموزان که آنها را تماشا می کنند ، ایجاد شود را ندارند.

هر دانش اموز سبک یادگیری متفاوت دارد. سیستم یادگیری آنلاین ، با طیف وسیعی از گزینه ها و منابع ، از بسیاری جهات قابل شخصی سازی است. این بهترین راه برای ایجاد یک فضای یادگیری مناسب و متناسب با نیازهای هر دانش آموز است.

  • کارایی

یادگیری آنلاین روشی کارآمد برای ارائه درس به معلمان ارائه می دهد. یادگیری آنلاین دارای تعدادی ابزار مانند فیلم ، PDF ، پادکست است و معلمان می توانند از همه این ابزارها به عنوان بخشی از برنامه های درسی خود استفاده کنند. با گسترش طرح درس فراتر از کتابهای درسی سنتی و شامل منابع آنلاین ، معلمان می توانند به مربیان کارآمدتری تبدیل شوند.

یکی از مزایای اصلی دسترسی به صفحات در وب این است که اکثر صفحات وب دارای لینک های پیوندی هستند که شما را به صفحه دیگری هدایت می کنند و بنابراین مقدار زیادی از اطلاعات را در شبکه باز می کنند.

  • صرفه جویی در هزینه و زمان

آموزش مجازی انعطاف پذیر است و فرد در هر زمان و مکانی می تواند به یادگیری بپردازد و نیازی به حضور فیزیکی در یک زمان و مکان خاص وجود ندارد. در آموزش مجازی نیازی به مکان فیزیکی برای آموزش نیست و هزینه های استقرار نیز کاهش پیدا می کند.

آموزش آنلاین در مقایسه با یادگیری بدنی بسیار مقرون به صرفه است. این بدان دلیل است که یادگیری آنلاین امتیاز هزینه های حمل و نقل دانشجویی ، وعده های غذایی دانشجویان و مهمتر از همه املاک و مستغلات را از بین می برد.

تمام دوره ها یا مواد درسی به صورت آنلاین در دسترس هستند ، بنابراین یک محیط یادگیری بدون کاغذ ایجاد می شود که مقرون به صرفه تر است ، در عین حال برای محیط زیست نیز مفید است.

  •  در دسترس بودن

یکی از مهم‌ترین فواید آموزش مجازی در دسترس بودن آن است به‌طوری‌که می‌توان در مسافرت، محل کار، منزل و.. در کلاس حاضر شد و درواقع محدودیت مکانی برداشته می‌شود.

به دلیل راحتی و انعطاف پذیری ، منابع از هر کجا و هر زمان در دسترس هستند. بنابراین ، یادگیری آنلاین امکان دسترسی به زمان و مکان در آموزش را به دانش آموزان ارائه می دهد.

  • امکان یادگیری ضمن کار

برای اکثر افراد شاغل ، آموزش آنها با فارغ التحصیل شدن از دانشگاه تمام می شود و دیگر نمی توانند در حین کار به یادگیری و درس خود ادامه دهند. اما آموزش مجازی امکان یادگیری را حتی با داشتن سنگین ترین کارها را به فراگیران و علاقه مندان به درس می دهد.

  • بهبود حضور دانش آموزان

از آنجایی که کلاسهای آنلاین را می توان از خانه یا مکان مورد نظر خود گذراند ، دانشجویان فرصت کمتری را برای از دست دادن درس می بینند.

  • متناسب با انواع شیوه های یادگیری

هر دانش آموزی دارای یک روش یادگیری متفاوت و سبک یادگیری متفاوت است. برخی از دانش آموزان یادگیرنده بصری هستند ، در حالی که برخی از دانش آموزان ترجیح می دهند از طریق صدا یاد بگیرند. به طور مشابه ، برخی از دانش آموزان در کلاس درس پیشرفت می کنند و برخی دیگر از دانش آموزان انفرادی هستند که توسط گروه های بزرگ حواسشان پرت می شود. سیستم یادگیری آنلاین ، با طیف وسیعی از گزینه ها و منابع ، می تواند به طرق مختلف شخصی سازی شود. این بهترین راه برای ایجاد یک محیط یادگیری مناسب متناسب با نیازهای هر دانش آموز است.

سخن پایانی

آموزش مجازی یک سبک جدید از آموزش است که در آن نیاز زیادی به تجربه داریم تا زمانیکه حتی ویروس کرونا ریشه کن گردید بتوانیم از این روش استفاده کنیم . باید ازاین فرصت بوجود آمده استفاده کنیم و در آموزش یک پله بالاتر رویم. در این راه توسعه زیرساخت‌ها، آموزش سواد رسانه‌ای به مردم و تأمین لوازم آموزش‌های مجازی از کلیدی‌ترین موضوعاتی است که باید موردتوجه قرار گیرد.

راه آسان‌تری برای ارتباط با کاربران‌مان پیدا کرده‌ایم :) عضویت در کانال

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

نظرات کاربران

  1. سحر گفته :
    ۱۳:۲۸ ۱۴۰۰/۰۶/۰۱

    خیلی کامل و دقیق جوانب مختلف آموزش مجازی و مزایا و معایب اون رو معرفی کرده بودید ممنون.

  2. ستاره گفته :
    ۱۱:۵۹ ۱۴۰۰/۰۶/۰۲

    خیلی عالی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه :